ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝ/ΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Ν. ΚΟΥΡΑΚΗ
ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΑ
• Εγκληματολογία Εξετάζονται ζητήματα που αφορούν το έγκλημα, τον εγκληματία, το θύμα και την κοινωνική αντίδραση στο έγκλημα, καθώς και τη λειτουργία του συστήματος της ποινικής δικαιοσύνης. Επίσης αναλύονται, μεταξύ άλλων, οι μέθοδοι της εγκληματολογίας, οι βασικοί παράγοντες που οδηγούν κάποιον στο έγκλημα, οι σύγχρονες θεωρητικές αντιπαραθέσεις που έχουν διαμορφωθεί στους κόλπους της εγκληματολογίας και ο τρόπος προσέγγισης των στατιστικών στοιχείων για την εγκληματικότητα, ενώ γίνεται και εκτενής αναφορά σε επιμέρους περιπτώσεις εγκλημάτων, όπως π.χ. αυτών που σχετίζονται με τις ναρκωτικές ουσίες.
• Ποινική Καταστολή-Σωφρονιστική Κριτική ανάλυση των μεθόδων και των μέσων που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς ή χρησιμοποιούνται ακόμη για την αντιμετώπιση του εγκλήματος. Κυρίως ερευνάται η σταδιακή διαμόρφωση και η σύγχρονη εξέλιξη ποινών, όπως η θανατική ποινή, η στερητική ποινή της ελευθερίας (π.χ. φυλάκιση) και η χρηματική ποινή, καθώς επίσης ο τρόπος έκτισης και ο σκοπός αυτών των ποινών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
• Δίκαιο Οικονομικής Εγκληματικότητας Επιχειρείται μία εισαγωγή στα ζητήματα της οικονομικής εγκληματικότητας από ποινική και εγκληματολογική άποψη, ενώ παράλληλα αναλύονται ειδικότερες πτυχές του οικονομικού εγκλήματος, όπως τα φορολογικά και χρηματιστηριακά αδικήματα, οι διοικητικές έρευνες και οι ανακριτικές πράξεις της ΥΠ.Ε.Ε., κ.λπ.
• Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων Το ενδιαφέρον αυτού του μαθήματος είναι ότι η προσέγγιση των συναφών ζητημάτων γίνεται παράλληλα και σε ποινικό και σε εγκληματολογικό επίπεδο. Εξετάζεται, δηλαδή, όχι μόνο το τι είδους μέτρα λαμβάνονται από την έννομη τάξη για τους παραβατικούς ανηλίκους, αλλά επίσης το γιατί ωθούνται οι ανήλικοι αυτοί στην τέλεση παραβατικών πράξεων και το πώς, με βάση αυτή την αιτιολογική προσέγγιση, μπορεί να επιτευχθεί η πρόληψη τέτοιων πράξεων στο πλαίσιο της οικογένειας, του σχολείου και της ευρύτερης κοινωνίας.
• Ποινική και εγκληματολογική προσέγγιση του φύλου στο πλαίσιο του εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου Σκοπός του μαθήματος είναι να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες των εγκλημάτων τα οποία διαφοροποιούνται από τα συνήθη εγκλήματα λόγω φύλου και δραστών ή/και των θυμάτων τους (π.χ. βιασμός, κακοποίηση γυναικών, εμπορία γυναικών). Η θεματική του μαθήματος προσεγγίζεται σε τρία επίπεδα: Ανάλυση εγκλημάτων από άποψη ποινικού δόγματος (ποινική προσέγγιση), έρευνα των λόγων για τους οποίους μία γυναίκα εγκληματεί ή/και γίνεται θύμα εγκλήματος (εγκληματολογική προσέγγιση), και επισήμανση των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων στα συναφή ζητήματα (δικαιοπολιτική προσέγγιση).
• Ανακριτική Ερευνώνται οι μέθοδοι για την προσήκουσα και αποτελεσματική εξιχνίαση της αλήθειας σε σχέση με μία τελεσθείσα αξιόποινη πράξη (π.χ. ανθρωπομετρική και δακτυλοσκοπική μέθοδος προς εξακρίβωση της ταυτότητας του δράστη ενός εγκλήματος). Παράλληλα, εξετάζονται η ψυχολογική κατάσταση των προσώπων που συμμετέχουν σε μία (ποινική) δίκη και τα πιθανά σφάλματα στα οποία μπορούν να υποπέσουν τα πρόσωπα αυτά κατά τη συμμετοχή τους σ’αυτή τη διαδικασία (π.χ. πιθανές παραμορφωτικές επιδράσεις τέτοιων ψυχολογικών καταστάσεων στην ακρίβεια μίας μαρτυρικής κατάθεσης). Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται, ακόμη, στην έρευνα της γνησιότητας ή/και της πατρότητας μίας γραφικής παράστασης, π.χ. μίας διαθήκης που ενδεχομένως πλαστογραφήθηκε (Δικαστική Γραφολογία).
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ
• ΑΝΤΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ • ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΙΝΗΣ
|